OM PARADORS                                                                                                                                                                                                                                                     

Paradors


Parador, hvad står det for?

Parador er den spanske stats luxushotelkæde, der er etableret og indrettet i historiske og fredede byg ninger, f.eks. slotte, borge, klostre og andre markan te bygninger som staten har en interesse i at bevar er og nyttiggøre.

Paradores blev etableret i 1928 og drives som en eksklusiv kæde af luxushoteller rundt om i landet. Der er overg 100 hoteller beliggende i stortset alle dele af Spainien ofte beliggende i som nævnt histo riske bygninger, men også beliggende i nyere byg ninger, hvor beliggenheden er spetaculær og i om råder hvor staten har et ønske om at fremme turis men med uden af kunkurrere med privat foretag somhed.

Paradores er exclusive indrettet i meget høj stand ard, så de er mindst **** - 4-stjerner - hvor perso nalet er uddannet og hvor service er sat i højsædet. Kvaliteten af de ydelser der leveres er i toppen, bå de hvad angår overnatninger som måltider, det væ re sig morgenmad som frokost og middag.

Personalet bærer uniformer, vedligeholdelse og renholdelse er absolut i den øverste ende af skalan.

Værelserne er store og fuldt moderne udstyret med varme og ventilation/køling, store velindrettede ba deværelser, veludstyrede værelser ofte med orginal kunst og kunstgenstande, kunst og kunsgenstande på gange og i opholdsrum, veludstyrede fællerum og naturligvis døgbetjent receptioner.

Prisen for at bo på et Parador bestemmes naturlig vis af beliggenhed og efterspørgsel på stedet. Prisniveauet er på linje med andre 4 stjernede hotel ler, men da mange af dem er beliggende i mindre by er og i naturområder, er prisen stadig derefter, så man kan opleve at prisen set i forhold til kvaliteten er lav.

Jeg har boet på 3 Paradores - i april sammen med Peter i León, der er en stor by. Paradoret er her ind rettet i et tidligere kloster, der nu er både museum og Parador og ligger i den gamle bydel - d.v.s. cen tralt i Leon. Vi gav i Påsken ca. kr. 1.000 for et dobbeltværelse med morgenmad. Mere om morgenmaden, der er et kapitel for sig selv. 

Denne gang boede jeg i Vilalba (by på størrelse med Køge), hvor Paradoret er indrette i et gammel vagt tårn og herskabsboligen (borgbygning) og i Santiago de Compostela i verdens ældste hotel - i El  Hostal Dos  Reis Católicos - der er en helt særlig oplevelse ikke alene på grund af dets beliggenhed direkte ud til Katedralpladsen, men på grund af dets historie. Det er et museum der bos i. Det er et ***** 5 stjer net hotel med den luxus et sådant hotel tilbyder gæsterne.

Paradoret i Vilalba - i vagttårnet og herskabloligen - er **** 4-stjernet. Servie og kvalitet lever helt op til vurderingen og beliggenheden er er i den gamle del af byen, der er centreret omkring byens kirke og plads.

Der er det særlige ved at bo på Parador som pilgrim - viser du dit pilgrimspas - og det ses at du er på pilgrimsvandring, så modtager du rabat på den aktuelle pris. Jeg betalte her i efteråret 2013 59 Euros inkl. morgenmadsbuffet

Morgensmadsbufetten er noget helt for sig - den er flot og omfangsrig. Kvaliteten er i top og udbuddet er stort og lækkert. Der er mange forskellige juices, der er mange forskellige brød, der er varme retter (æg, bacon, pølser, tortilla), der er flere forskellelige afskåret slags pålæg, der er  forskellige oste,flere forskellige kager, der er stort udbud af hele og udskårede frugt og naturligvis mælkeprodukter, kaffe, te m.v..

I Santiago er Paradoret et museum udover at være hotel. Paradoet er bygget op omkring 4 store kvardratiske gårde og har oprindelig været en by i byen, bygget som hospital for syge og lidende prilgrimme for mere end 500 år siden. Det er således et refugium for pilgrimme, idet der også her er rabat på overnatning for pilgrimme med gyldigt pilgrimspas. Og det benyttede jeg mig af, således at jeg kunne overnatte for under 120 € inkl. den nævnte morgenmadsbuffet, hvor pilgrimme iøvrigt måtte tage mad med til det kommende måltid i en "doggybag".

Efterfølgende har jeg overnattet på flere Paradors, bl. a. i Salamanca, **** 4-stjernet hvor Paradoret ligger med udsigt over den gamle bydel og katedralen og er indrettet i en nyere bygning.

I Ferrol nord for Santiago ved straten af Camino Inglés overnattede jeg ligeledes på Paradoret, der ligger med udsigt over havnen og direkte ned til hovedgaden.

På Camino Invierno overnattede jeg i Monfonte de Lemos, hvor Paradoret er indrettet i en gammel klosterbygning med direkte adgang til klosterkiren, der stadig er i brug. Paradoret ligger smukt i parken på en bakketop med udsigt over hele byen.


Se mere på hjemmesiden www.paradores-spain.com