OM MIN FØRSTE PILGRIMSVANDRING                                                                                                                                                                      DEL III                                                                              

En række oplevelser under vejes bekræftede mig i, at der nok er mere mellem himmel og jord end vi lige til daglig tænker over. Ikke at jeg fik en særlig aha oplevelse eller fik ud tænkt store spirituelle tanker undervejs, men trods alt fik indsigt i en del af livet omkring mig, som tidligere havde været i baggrunden.

Nu her bag efter ca. 5.000 km på 8 pilgrims vandringer og læsning af stakkevis af bøger om vandringer på caminons og beretninger af andre pilgrimme og den historiske bagrund for caminoens opståen og Spaniens historie samt bøger om religionshistorie, så er pilgrims vandring for mig blevet en del af mit liv og livsstil.

Jeg har læst mange beskrivelser om hvordan den vandrende – har vandret sig til et andet liv og blevet en anden person efter vandringen. Jeg har også læst nogle beretninger og skil dringer, hvor jeg tager mig til hovedet og siger til mig selv – det kan bare ikke passe, at ved kommende har opleveret det beskrevne.

På min første camino, der var rigtig våd – halvdelen af dagene var med regn – tænkte jeg kun på en ting, og det var at sørge for ikke at træde i for meget vand næste gang jeg satte foden ned eller undgik mudderhuller eller undgik at falde over sten på stien. Jeg tænkte ingen store tanker om at skifte mit liv ud med et andet.

Men det kom snigende denne ændring i ens livsopfattelse, snigende ind ad bagdøren ved de dejlige oplevelser i selskab med alverdens mennesker med forskellige syn på hvordan verden bør se ud, med samværet med de utrolig søde lokale beboere, de hjælpsomme hospitaleros/hospitaleras, ved deltagelse i messer og ved stille stunder i de mange kirker og ved de skønne samtaler med mine med pilgrimme.

Og jo, nu er jeg en helt anden person med en anden livsopfattelse og med en større forståelse for spiritualitet og religiøsitet end tidligere. Nu går jeg jævnligt i den lokale kirke til gudstjeneste og synes at det er givende og ganske ”hyggeligt” – og det er vel ikke det helt rette ord.

Og jo, jeg tror at der er en styrende magt – kald den Gud, om du vil – som på forunderligvis har fingeren med i spillet om forløbet af dit liv. 

Jeg fortryder bestemt ikke, at jeg trådte det første skridt i Somport ud på caminon og jeg har heller ikke endnu vandret det sidste.


Dette er skrevt frem til 2015.