THE JESUS TRAIL

24. NOVEMBER - 8. DECEMBER 2016

HJEMREJSE

8. DECEMBER 2016

JERUSALEM

TEL AVIV

KØBENHAVN

AFSTAND:      0,0 KM

AFSTAND TOTAL  217 KM


VEJR: +15-18C sol skyfrit 


HØJDEMETER:   n/n m op  n/n m ned


Så må jeg slippe Israel,  Det Hellige Land, Galilee og alle de hellige steder og den skønne og flotte natur.

Jeg skal rejse hjem i dag med fly fra Ben Gurion Airport ved Tel Aviv.

Men det er først i eftermiddag jeg skal tage bussen fra Hovedbusstationen i Jerusalem og stå af ved busholdepladsen uden for lufthavnens hovedindgang. Der skal jeg skifte bus ind til afgangshallen i lufthavnen. Der er sikkerhedskontrol ved indkørslen til lufthavnen.

Sidste aften var jeg rundt i Jerusalem for at se aftenslivet. Det er en storby, så der er livlig trafik og mange mennesker på gaden også sent om aftenen.

Den nye bydel er en blanding af moderne butikker og i sidegader til hovedgaden Jaffa Street er basar

gader, hvor der overvejenden sælges alle former for fødevarer, lige fra fisk, fjerkræ, køb, brød, grønt- sager, frugt, krydderier alt hvad der skal for at tilberede god mad. Der er et mylder af mennesker på sene indkøb.

I shoppingarkaden Mamila, hvor den ene mere flotte tøjbutik ligger efter hindanden i heigh end prisniveau, er der også fuldt af mennesker, som afslutter aftenen med at besøge en eller flere af de mange cafeer, restauranter eller barer.

I den gamle bydel er basargadernes souvinirbutikker ved at lukke, nu hvor de pengestærke turister er ved at blive færer, men shawamara og grill butikkerne overtager kunderne for aftenes sidste måltid.

Sært nok er det i den arbiske bydel der er mest liv og selv hen på aftenen er der liv med levering af  allehånde varer til de oplyste butikker.

De arabiske butikker er fuldstændig anderledes end de strømlinede butikker i det jødiske kvarter eller i den nye bydel. En vældig og spændende kontrast.

Her er der ikke den samme fine slebne facade, men her hersker tilfældighederne mere og kvaliteten af udeservering er mere maskendiseragtig, hvorimod kvaliteten af de tilbudte retter er på samme nievau eller bedre end i de mere morderne restauranter.

Og livet er mere interessant at se på og følge.

Såsan er kontrakterne i Jerusalem og ved kanten til Mellemøsten.

Formiddagen benyttede jeg til ednu en gang at vandre ind i den gamle bydel, da der stadig var interessante steder at besøge.

En sidste vandring på Via Dolorosa forbi Begravelseskirken. Et besøg i den tyske protestantiske kirke - Erlöserkirsch - som er en af de få potestantiske kirker i Jerusalem. Videre på vejen besøgte jeg også den græst-ortodokse kirke i det Jødiske kvarter, en lille med meget udtryksfuld kirke, med de skønne væg, loft og kuppelmalerier og de mange ikoner.

En fredfyldt oase, der blev bestyret af en lille vindtør nonne, der meget bestemt henviste til indsamlingsbøssen. En skærv gjorde henne glad.

Vejen førte mig også forbi et klosterområde, der gjorde mig nøsgeri. En fransk katolsk kirke, der så i en park, hvor der i den ene ende var en meget dyb udgravning. Området henviste til, at her ved disse bade, skulle Jesus har udført et mirakel på en spedalsk mand, som Jeus gjorde rask. Kirken på området er opført lige efter Staten Israels oprettelse og var opført med støtte fra franske katolikker. Dette hellige sted var så igen under beskyttelse af fraciscanerordenen.

Ikke så langt fra, ligger en græsk-ortodoks kirke, som ved indgangsdøren fortæller, at nu træder du ind på det sted hvor Marias mors hus skulle have ligget. Et kirkerum igen med mange udsmykninger og ikoner.

Når man gik ud af døren fra kirken, fik man straks øje på et usædvanligt monoment. En stor marmorvæg prydet med 12 relieffer, der fortæller historien fra Judaskysset til Jesus gravsætning og opstandelse.

Alle disse kristne helligdomme er beliggende i Østjerusalem, der er den arabiske del af den gamle by.

Jeg fik at vide, at jeg skulle være i Ben Gurion Airport mindst 3 timer før afgang. Buturen fra Jerusalem til lufthavnsterminalen tager under 45 min. Så længere er afstandene ikke.

Mit Norwigean fly til København, ville afgå kl. 20.05 lokal tid. Så senere end kl. 17.00 burde jeg ikke ankomme. Jeg var i afgangshallen ca. kl. 16.00. Indtjekningen kan ske 3 timer før afgang, men når der udrejses fra Israel skal man igennem 3 sikkerhedstjek.

Først skal du overfor en sikkerhedsofficer bekræfte, at det er din bagage, at du selv har pakket den og hvor du har pakket den og andre ikke har haft adgang til den eller den har været ubevogtet. Når du har bekræftet det elektronisk, så sættes der en label på din bagage, hvorefter den kan tjekkes ind eller medbringes i flyet.

Når du har en rygsæk med, som skal tjekkes ind i lastrummet, skal du selv traspotere den til en skanner, hvor den bliver røngtengennemlyst og lagt på en transport vogn, der bevogtes i dette tilfælde at en sød smilende israelsk kvindelig soldat.

Herefter kan du gå gennem den sædvanlige sikkerhedskontrol og blive visiteret og femvise boardingcard for at komme til udrejsekontrollen.

På samme måde som ved indrejsen skal du igennem et interview, det var igen en kvindelig officer, som spurgte til hvor,  jeg havde været, hvad jeg havde lavet, hvem jeg havde besøgt. Da jeg fortalt om min færd, gav hun mig et anerkendene nik og bad mig god hjemrejse og gav mig et udrejsevisum.

Ved gaten skulle jeg vise mit pas og mit udrejsevisum inden jeg kunne tage afsked med Israel og gå ombord i mit fly til København.